FAQ

Zeildiploma of vaarbewijs

In Nederland heeft men een vaarbewijs nodig voor schepen sneller varend dan 20 km per uur of groter dan 15 meter. Dat is voor onze schepen niet nodig! Wij vragen wél zeilervaring  als schipper om op het IJsselmeer te kunnen varen. Als u ook naar de Waddenzee wilt, dient u over meerdere jaren zeilervaring, eventueel aangevuld met CWO 3 of cursus Kustnavigatie te beschikken. U kunt ons altijd bellen voor overleg.

Bijkomende kosten

Niets! Alleen een annuleringsverzekering (aan te bevelen!) en dieselverbruik. We bereken geen reinigingskosten; u brengt het schip weer in goede toestand terug: van binnen opgeruimd en van buiten geschrobd. Is dit niet het geval, dan berekenen wij u € 75,00 voor binnen en € 75,00 voor buitenschoonmaak. Boekingskosten worden niet berekend, reddingsvesten, genaker, autopilot of kaartplotter of GPS is allemaal standaard aan boord. 

Reserveren

Via internet: u kiest  het schip en de periode via onze vakantieplanner, en u krijgt per omgaande bericht van ons of de boeking akkoord is. (in het weekend kan het iets langer duren). Wij sturen of mailen u het contract, inventarislijst en factuur en u betaalt 50% van de huursom binnen 10 dagen aan. Het restant van de huur voldoet u vooraf per bank (dat vinden wij het gemakkelijkste) of per pin of contant bij afvaart. Wij zijn 7 dagen in de week telefonisch bereikbaar en kunnen u informatie geven over vrije periodes en mogelijkheden.

Waarborg

De waarborg varieert van Euro 350,00 voor de J/22 tot Euro 1500,00 voor de Dehler 45. U stort dit bedrag vooraf of pint het bedrag op de dag zelf en wij storten deze naderhand terug (wanneer er geen schade gevaren is).

Waarborgverzekering

Een waarborgverzekering kunt u bij boeken afsluiten. De resterende waarborg is € 250,00 en u betaalt € 16,00 per dag. Bij deelname aan wedstrijden kunt u de borg niet afkopen.

Afwijkende huurperiodes

U kunt elke denkbare periode boeken, neem voor dit maatwerk  contact met ons op per mail of telefonisch. Van maandag tot donderdag is dagverhuur mogelijk.

 • Weekend 65% van de weekprijs
 • Midweek 55% van de weekprijs
 • Weekend +1 dag 75%
 • Week en weekend of midweek en week 150% 

Zeilkleding en beddengoed

U kunt bij ons een ademend zeilpak huren: jollenbroek en zeiljas voor  € 15,00 per periode. Ook is er beddengoed te huur, dit is niet standaard aan boord. Hoofdkussens met schone sloop zijn wel aan boord! U kunt beddengoed bijhuren: dekbed met hoes en onderlaken voor € 15,00 per persoon.  Eventueel kunt u ook handdoeken bestellen.

Wedstrijdzeilen

De meeste schepen uit onze vloot zijn ORC gemeten en kunnen aan wedstrijden deelnemen. Hiervoor gelden de volgende spelregels: - er geld een  wedstrijdtoeslag van € 220,00 voor o.a. aanvullende verzekering en meetbrief- de borg kan niet worden afgekocht.- er dienen minstens 2 ervaren wedstrijdzeilers aan boord te zijn.- De Schuttevaerrace is uitgesloten van deelname.- 

Opfriscursus

Om helemaal zeker te zijn, kunt u bij het begin van uw zeilvakantie een dag opfriscursus boeken: onze instructeur neemt dan het manoeuvreren en de zeilhandling met u door.

Vaargebied

Het vaargebied van onze schepen is IJsselmeer en Waddenzee. Hiervoor zijn de actuele kaarten aan boord. Bij voldoende ervaring kunt u een rondje Noord Holland varen: Markermeer, Noordzeekanaal, Noordzeekust, IJsselmeer en Monnickendam. U krijgt dan een Noordzeekaart mee aan boord. Wilt u naar Engeland of de Belgische Kust dan hebben wij het Noordzeepakket, met daarin kaarten van het vaargebied, opsporingsstaak, extra noodsignalen en een Reeds almanak. Voor dit pakket vragen wij u een bijdrage van € 160,00 per gehuurde periode.

Veiligheid

Aan boord zijn automatische reddingsvesten en life lines.  Elk jaar vinden er de volgende keuringen plaats: ECB keurt de toestand van het schip, alle schepen zijn voorzien van het certificaat Hiswa Veilig Huren. De tuigage wordt jaarlijks geïnspecteerd en de firma Paraat keurt elk jaar de brandblussers. Elke 2 jaar worden de gasleiding gekeurd, afgeperst en vervangen.

Huisdieren

Huisdieren zijn, ook in hun eigen belang aan boord niet toegestaan.

Parkeermogelijkheden

U parkeert uw auto op de jachthaven achter de slagboom op het met camera’s bewaakte parkeerterrein.

Route naar Monnickendam

 • Openbaar vervoer: vanuit Amsterdam rijden bus 311 en 315 minstens 2 x per uur naar Monnickendam. Uitstappen bij halte Swaensborg (na een trip door de buitenwijken van Monnickendam) van hieruit loopt u in 7 minuten naar de Jachthaven. Naar de rotonde lopen, daarna links aanhouden, langs het water. Voor een reisadvies zie: EBS 
 • Auto: Routebeschrijving naar Waterland Yacht Charter in Monnickendam

Boodschappen

Wat is er allemaal aan boord; Alles wat u nodig heeft om te zeilen, te navigeren en te leven aan boord. Dit staat gedetailleerd uitgeschreven op de inventarislijst van uw schip.

Standaard is er aanwezig:

 • Thermoskan met verse koffie
 • Theedoek
 • Dweil
 • Koffie
 • Thee
 • Suiker
 • Zout en peperstel
 • Supermarkt op loopafstand van de jachthaven
 • Stadscentrum op loopafstand met slager, bakker en drogist.
 • Weekmarkt op zaterdagmorgen in het centrum met kramen met locale delicatessen.

Inschepen

Als u aan boord komt, schepen wij u in. Dit houdt in dat wij samen een ronde door het schip maken en uitleggen hoe alles functioneert. Eerst het interieur en veiligheidsmiddelen, daarna buiten een uitleg over alle systemen aan boord. Het beste is als de schipper samen met 2 tot 3 personen hierbij aanwezig zijn. Het inschepen neemt ongeveer 30 – 45 minuten in beslag. Daarna kunt u de spullen aan boord brengen en de boot op uw gemak nog eens ontdekken. Zijn er onvolkomenheden? Meld deze direct, wij kunnen die vaak ter plaatse verhelpen. Neem de tijd, om het schip uw ‘eigen’ te laten worden. Aan boord is een boordboek, met alle uitleg en tips.

Bereikbaarheid tijdens de huurperiode

Tijdens uw vakantie zijn wij altijd bereikbaar voor overleg of goede raad. In het boordboek vindt u hiervoor alle actuele telefoonnummers. In geval van schade, graag direct melden, zodat wij maatregelen kunnen nemen. De volgende crew kan dan ook weer met een perfect schip onderweg.