Geschiedenis

Zo het begonnen is.....

Waterland Yacht Charter is de basis geweest voor het Watersport Diensten Centrum wat zich nu in Jachthaven Waterland bevindt. In 1985 opgericht door Jan en Trees Zetzema.  Jan is geboren in het Friese dorp Grou en is opgegroeid met de watersport. Vader Klaas had een jachtverhuurbedrijf en kleine jachtwerf. Trees komt ook uit een ondernemersgezin, haar familie had een bakkerij.

Het leuke van ons vak is dat je werkt met je hobby. Wij vinden dat een bevoorrechte situatie. Door ons werk in de watersport zijn we echter onze hobby niet kwijtgeraakt. We zeilen zelf ook nog graag en veel. Zo ervaren we zelf wat onze klanten willen en proberen we waar mogelijk in te spelen op hun wensen.

 • Jachtwerf Zetzema Grouw
 • Verhuurvloot 1986
 • Jan en Trees Zetzema 1992

Jachthaven Waterland

Jachthaven Waterland is voortgekomen uit de overname van Jachthaven van Goor. In 2002 kwam de kans om de jachthaven over te nemen waar we al 17 jaar actief waren met de verhuur van zeiljachten. De locatie op het Galgeriet is sinds 1975 jachthaven. Hiervoor was er een scheepswerf en augurkenfabriek gevestigd.

 • Foto circa 1953
 • Jachthaven van Goor 1992
 • Jachthaven Waterland heden

Waterland Yacht Charter

Het idee om zeiljachten te verhuren is min of meer toevallig ontstaan. Wanneer we met onze eigen boot, een Contest 25, onderweg waren, hoorde we regelmatig van anderen: ‘zo’n boot zou ik ook wel eens willen varen, maar je kunt ze nergens huren’. Dat prikkelde ons ondernemerbloed.

Op een zolderkamertje in Purmerend maakten we bootinfo’s, bij de Hiswa haalden we prijslijsten en voorwaarden. Op 4 december 1985 werd Waterland Yacht Charter officieel geboren. Trees runde de zaak en Jan hielp naast zijn fulltime baan in het weekeinde mee. We verhuurden particuliere schepen en ons eigen schip, de Contest 25 Hinde. Snel daarna onze Victoire 22 Waterjoffer.

Al in het eerste jaar kwamen we er achter dat schepen van particulieren niet zoals de onze waren. Ze behoefden meer onderhoud en hadden niet altijd de standaard die wij voor ogen hadden. Het bedrijfsmotto ‘sportief zeilen en riant vakantievieren’ kwam bij particuliere schepen onvoldoende uit de verf. Zo gebeurde het dat we na een jaar onze eerste eigen Dehler Duetta 94 kochten en de particuliere huurschepen uit de vloot haalden.

Inmiddels zijn we na ruim 28 jaar doorgegroeid naar een vloot van zestien Dehlers en X-Yachts. Goed zeilende boten, waarop je ook nog eens prima verblijft. Riant en sportief, net als ons motto.

 • Waterland Yacht Charter 1986
 • Waterland Yacht Charter 1993
 • Waterland Yacht Charter heden
 • Waterland Sail Training

  Naast de verhuur, hebben we vanaf de start van ons bedrijf ook zeillessen aangeboden. Om onze klanten de mogelijkheid te bieden het gehuurde schip onder begeleiding te leren kennen, een CWO-diploma te halen of het zeilen vanaf het begin te leren.