Geschiedenis

Het begon met de Hinde

Waterland Yacht Charter werd in 1985 opgericht door Jan en Trees Zetzema. Allebei kinderen uit ondernemersgezinnen: Jan zijn vader had een jachtverhuurbedrijf in Grou, Trees haar familie had een bakkerij. Zij begonnen met de verhuur van hun eigen boot Hinde, een Contest 25. De vloot groeide gestaag tot ongeveer 25 schepen en had Jachthaven van Goor in Monnickendam als thuisbasis. 

Het merk Dehler krijgt een prominente plek in de vloot. In 2019 is de 90e nieuwe Dehler geleverd aan Waterland. X-Yachts wordt in 2007 aan de vloot toegevoed. Het motto "sportief zeilen en riant vakantievieren" staat voor goed zeilende boten die in perfecte conditie zijn.  

In 2002 kregen Jan en Trees de kans om de haven over te nemen. Dit was het begin van Jachthaven Waterland op Galgeriet 5. Van alleen een haven is het terrein veranderd in een nautisch dienstencentrum met zeilmaker, jachtservice, motorenonderhoud en zeilschool. Het restaurant neemt een markante plek in en trekt bezoekers uit de regio. 

De kinderen Nienke en Wietze werken in vakanties mee in de zaak. Zij zeilen beiden - Nienke op een kajuitzeiljacht met haar gezin en Wietze in de Finn. Wietze heeft tussen zijn zeilprojecten door gewerkt als technisch medewerker bij Waterland.

De verbreding van het aanbod

Het dienstenpalet is steeds breder geworden. Bij Waterland merken wij dat klanten vaker ontzorgd wilden worden: met een boot ver van huis kan iemand niet altijd alles zelf doen. Daarom is in 2016 Waterland Yacht Service opgericht. Een jachtservice tak die de meest voorkomende klussen voor haar klanten kan uitvoeren. Met timmerlieden, vaklieden en tuigers in dienst.

De haven hebben Jan en Trees naar een hoger plan getild: nieuw sanitair, installaties van deze tijd en een goed onderhouden terrein. Waterland is samenwerkingsverbanden aangegaan met andere havens om zo onze klanten onderweg voordeel te kunnen bieden. Voorbeelden hiervan zijn Trans Europe Marinas, De IJsselmeerhavens en het samenwerkingsverband met Marina Port Zélande.

Nautisch centrum van de toekomst

Dochter Nienke werkt sinds 2015 in de zaak, zij heeft het stokje overgenomen van Jan en Trees. Samen met haar man Kees werken zij aan de nieuwe fullservice haven aan de Gouwzee.

Jachthaven Waterland is namelijk gevestigd op het Galgeriet. Dit oude industrieterrein wordt ontwikkeld tot woonwijk. Om dit te kunnen doen moet Jachthaven Waterland verhuizen naar de plek waar Jachthaven Hemmeland zat. Op 7 januari 2019 kreeg Waterland de sleutels van Jachthaven Hemmeland. Hiermee is Jachthaven Waterland in één klap het grootste nautische dienstencentrum aan het IJsselmeer met meer dan 800 ligplaatsen. De integratie van de twee havens is in 2019 afgerond, de komende jaren zullen in het teken staan van nieuwbouw en herinrichting van het Hemmeland terrein.