Vaargebied

Uw thuishaven aan het IJsselmeer!

Monnickendam is een Middeleeuwse stad met een rijke historie met het IJsselmeer. Op slechts 15 km van het centrum van Amsterdam en beschut vaarwater is het de ideale vertrekplaats voor een zeilvakantie. De overheersende zuidwestelijke windrichting zorgt ervoor dat u altijd van de beschutte hogerwal vertrek of aankomt. U bent in mum van tijd in een andere plaats langs het IJsselmeer, Waddenzee of Noordzeekust.  

Beschut het IJsselmeer verkennen


De beschutte Gouwzee zorgt ervoor dat u ook met meer wind veilig en comfortabel de haven kan aanlopen. Vanuit Monnickendam bent u in 2 tot 3 uur in Enkhuizen, Hoorn of Muiden. U vaart daar waar de wind u brengt en u meert iedere dag in een andere haven aan. Onderstaand vindt u voorbeelden van vaarroutes op het IJsselmeer.

De Waddenzee ontdekken

U kunt vanuit Monnickendam direct koers zetten naar de sluizen van Den Oever. Het westelijke deel van de Waddenzee ligt binnen uw bereik om te gaan ontdekken. De waddeneilanden Texel, Vlieland en Terschelling. De Waddenzee is een uniek vaargebied met getijden, ongerepte natuur en een uniek faunabestand.

Noordzeekust

Als kustzeiler kunt u vanuit Monnickendam het bekende "Rondje Noordholland" varen. U begint uw tocht richting Amsterdam. Vervolgens gaat u bij IJmuiden de Noordzee op richting Den Helder of Texel. Vanuit Den Helder of Texel kiest u vervolgens koers naar Den Oever of Kornweerderzand. Hiervandaan vaart u dan weer het IJsselmeer op richting Monnickendam.

 • Noorwegen
 • Noordzee Zeilen
 • Rondje Noord Holland
 • 1 week

  Vaarroutes voor 1 week
  Dag 1 Dag 2 Dag 3 Dag 4 Dag 5 Dag 6 Dag 7
  Enkhuizen Makkum Stavoren Lelystad Hoorn Edam/Marken Monnickendam
  Hoorn Enkhuizen Lemmer Lelystad Muiden Edam/Marken Monnickendam
  Lelystad Urk Lemmer Enkhuizen Hoorn Edam/Marken Monnickendam

  Midweek

  Vaarroutes voor een midweek
  Dag 1 Dag 2 Dag 3 Dag 4 Dag 5
  Hoorn Enkhuizen Muiden Edam/Marken Monnickendam
  Enkhuizen Lelystad Hoorn Edam/Marken Monnickendam
  Muiden Lelystad Enkhuizen Volendam/Marken Monnickendam

  Weekend

  Vaarroutes voor een weekend
  Vrijdag Zaterdag Zondag
  Marken Hoorn Marken