Zeilen voor beginners

De eerste stap naar zelfstandig zeilen

Deze cursus kajuitjachtzeilen is voor mensen die nog nooit gezeild hebben of nog weinig ervaring hebben. In deze cursus leren we u om veilig en verantwoord zelf een kajuitjacht te besturen op binnenwateren.

Privéles voor volwassenen

Het doel is om u uiteindelijk zelfstandig te laten varen over het IJsselmeer. Wij geven les op individuele basis, wat betekent dat u komt met wie u wilt zeilen. Een lesdag duurt zes uur. Wij varen deze lessen met de Dehler 25 of Dehler 29. Bent u iets verder dan kan er met een grotere boot met stuurwiel worden gelest. Wij leveren de boot met instructeur. Bij aaneengesloten dagen kunt u op het lesschip in de haven verblijven en zo al beetje de boot-sfeer proeven. 

Duur van de cursus

Het is moeilijk in te schatten hoe lang u nodig zal hebben voordat u zelfstandig kan zeilen. Wanneer u nog geen ervaring heeft, adviseren wij om met drie aaneengesloten cursusdagen te beginnen. De instructeur kan na een lesdag goed inschatten hoeveel lessen nog nodig zijn voordat het CWO II of CWO III behaald zijn.

Kosten per lesdag

Een dag les door de weeks (maandag t/m donderdag) is € 320 per dag voor een boot met helmstok (Dehler 25 of 29), een dag in het weekend (vrijdag t/m zondag) kost € 380,00 per dag.

Voor een grotere boot met stuurwiel zijn de prijzen respectievelijk € 380 door de weeks en € 470 voor een dag in het weekend. De prijzen zijn voor boot plus instructeur en maximaal twee cursisten. 

Wat gaat u leren ?

De cursus biedt met name praktijkinstructie. Waar nodig besteden we aandacht aan de theorie (basisbeginselen navigeren, gebruik van kaart en kompas, voorrangsregels).

U leert de basis van het zeilen:

  • hoe de zeilen moeten staan ten opzichte van de wind
  • hoe de boot stuurt,
  • wat overstag is en gijpen
  • hoe een boot op de motor manoeuvreert 
  • aanleggen
  • het jargon (voor een goede communicatie aan boord)
  • enkele noodzakelijke manoeuvres (man over boord).

Nadat u deze cursus heeft voltooid, bent u in staat om op een verantwoorde manier een schip te huren.